Olivový olej patří mezi tekuté zázraky, jehož původ patří do Středomoří, kde se soustřeďuje jeho výroba (pěstování olivovníků, zpracování oliv a výroba oleje).  Díky vysokému množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, A, D, K se doporučuje nejen ke konzumaci za studena, ale využívá jej kosmetický průmysl, stejně tak jako farmacie.

Věděli jste, že díky pravidelné konzumaci národy žijícími ve Středomoří, patří právě středomořští obyvatelé mezi Evropany s nejzdravějším srdcem a mozkem?

Jaké jsou pozitivní účinky olivového oleje v bodech:

  • Zbavuje mozek škodlivých nánosů bílkovin, které rozvíjejí Alzheimerovo chorobu
  • Omezuje záněty v mozku (aktivuje proces autofagie = buňka rozkládá nepotřebné a školové proteiny, či organely)
  • Preventivní péče před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním
  • Skvělé antioxidační účinky
  • Obsah vitamínu A, D, K, E napomáhá dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Detoxikační účinky
  • Zpomaluje stárnutí
  • Podpora funkce žlučníku
  • Podpora vstřebávání žlučníku
  • Působí proti zácpě a nadýmání
  • Podpora metabolismu tuků, napomáhá trávení

Výzkumy z Pensylvánie věnovaly velkou pozornost účinkům olivového oleje právě na lidský mozek. Látky, které obsahuje olivový olej, dokážou zbavit mozek amyloidního plaku a neurofibrilárních klubek tvořených škodlivými fosforylovanými tau bílkovinami – tyto jevy předcházejí rozvoji právě Alzheimerovo choroby.

Jak si vybrat správný olivový olej, který bude mít blahodárný účinek na naše zdraví?

  • Panenský olej – lisovaný z celých plodů oliv zastudena. Vyznačuje se výraznou olivovou chutí a vůní. Lze použít na teplou i studenou kuchyni – teplota nesmí přesáhnout 200 °C. Ten se pak dle kyselosti rozlišuje na:
    1. Extra panenský olej (extra virgin) – nejkvalitnější olej přímo z plodů olivovníku
    2. Panenský olej (virgin)
    3. Obyčejný olivový olej (má nejvyšší kyselost)
  • Rafinované oleje – lisovány za vysokých teplot pod tlakem (snižuje se kvalita a nutriční hodnota) – vhodný na smažení.
    1. Rafinovaný olej – získává se rafinováním panenského olivového oleje
    2. Olej z pokrutin – rafinování olivového oleje z pokrutin (odpad z prvotního lisování)olivový olej a jeho vliv na organismus člověka